Budyniowe możliwości

Skoro czwartki mają stać się dniem publikowania pomysłów na jedzenie, które wcale nie jest fast (fat też nie), to nie mogę nie zacząć od budyniów. Wcześniej jadałam dużo gotowych z torebki, najlepiej podanych z syropem malinowym albo świeżymi owocami. Do czasu. Później zaczęłam eksperymentować. Na pierwszy ogień zwykłe trzyskładnikowe (mleko, mąka, kakao), im więcej prób, tym więcej składników (kasza jaglana, daktyle, czekolady). Owszem, zajmuje to odrobinę więcej czasu, ale za to jak smakuje!

Najlepsze okazały się budynie na bazie kaszy jaglanej. Ma ona mało skrobi, ale sporo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B i żelaza. Kobiety mogą już uśmiechać się pod nosem, bo spożywanie tej kaszy może mieć wpływ (dzięki krzemionce) na polepszenie stanu włosów, skóry i paznokci. Powinna się też pojawić w diecie osób pracujących umysłowo albo uczących się, bogata w witaminę E i lecytynę usprawnia pamięć i koncentrację.

Ja przepadam za budyniem jaglanym w wersji czekoladowej, mogę wcinać jako przekąskę, deser, kolację, czy nawet śniadanie, ale dzisiaj mam dla ciebie inne propozycje. Po pierwsze kremowy budyń bananowy z białą czekoladą (przyda się blender kielichowy), po drugie marchewkowy z cynamonem (wystarczy blender ręczny). Oba pyszne, zapewniam, że prędko znikną z salaterek.

 

b

Bananowy budyń jaglany

 

SKŁADNIKI

 

  1. Jedna torebeczka kaszy jaglanej (100 g).
  2. Szklanka mleka.
  3. Jeden banan.
  4. Kilka kostek białej czekolady.
  5. Łyżka miodu.

 

Kaszę jaglaną dwukrotnie wypłucz, tak, by woda przestała być mętna. Ugotuj ją według zaleceń na opakowaniu. Następnie przesyp do małego garnka, dodaj mleko, pokruszoną czekoladę, miód i zagotuj całość. Przelej wszystko do kielicha blendera, dorzuć pokrojonego banana i zmiksuj. Budyń podawaj na ciepło, udekoruj według uznania.

 

bbb

bb

bbbb

 

Domowy budyń marchewkowy

 

ccc

SKŁADNIKI

 

  1. Jedna duża marchewka.
  2. Półtorej szklanki mleka + jedna trzecia do wymieszania mąki.
  3. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
  4. Dwie łyżki miodu.
  5. Pół łyżeczki cynamonu.

 

Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Wraz z mlekiem, cynamonem i miodem gotuj ją na małym ogniu około 10 minut. Kiedy będzie miękka zmiksuj blenderem. Rozrobioną w pozostałym mleku mąkę ziemniaczaną wlej do musu i gotuj do zgęstnienia cały czas mieszając.

Jeśli lubisz, podczas gotowania możesz dodać odrobinę otartej z pomarańczy skórki.

 

d

dd

Podobał ci się ten wpis? Pokaż go światu. Dzięki poniższym przyciskom zajmie ci to tylko chwilę.

  • Nie-fast czwartki, a na insta szybki sernik? 😉

    • Tak własnie, niespójność, wiem, zauważyłam, ale to był sernik-prezent, więc nie wypada nie zjeść, a okazał się smaczny, to i polecić tzreba. 😀 Podkreśliłam, że „takie fast”, może zostanie mi wybaczone? 😉

  • Świetne pomysły! Będzie bananowy na podwieczorek.:)

  • Budyń marchewkowy? Nigdy o takim cudzie nie słyszałam. Fanką marchewek nie jestem, ale może na budyń się skuszę… 🙂

  • Dzięki za komentarz 😉
    Ale pysznie to wygląda!!! 🙂

  • Uwieeelbiam domowe budynie 🙂 choć latem nie jadam, jakoś to moje danie typowo jesienno-zimowe 🙂 i oczywiście z jagodami, już zaprawione w słoikach czekają na wielki powrót 😀

  • Sylwia C

    przyjemność połączona ze zdrowiem 😉

    muszę spróbować tego z kaszy jaglanej!

    http://fitrecipesbyme.blogspot.com/

  • Ona

    Najbardziej spodobała mi się pierwsza propozycja 🙂 Jedzenie budyniu u mnie kończyło się na zakupie gotowego i przygotowaniu, jednak staram się jeść zdrowiej, więc muszę wypróbować przepis 🙂

  • Hej odpowiedziałam na zadane pytanie co do malarstwa a budynie po prostu aż ślinka cieknie, w tej chwili nie mogę powrócić do Krakowa, jestem z Sanoka i studiowałam zaocznie prawo byłam na IV roku ale choroba mi przerwała edukację. Teraz już nie stać by mnie było na taki wysiłek i finansowy i logistyczny Pozdrawiam

    • Niewiele brakowało do końca, ale co zrobić, życie różnie się układa, mam nadzieję, że tearz niczego nie żałujesz. 🙂

  • Oba wyglądają przepysznie, ale pierwszy skradł moje serce. Następnym razem zamiast kupić budyń, spróbuję zrobić go sama 😉

  • Obydwie propizycje są świetne! Do tej pory robiłam na mące ziemniaczanej, pora spróbiwać z kaszy jaglanej. Marchewkowy budyń brzmi odważnie i przez to bardzo kusząco! 🙂

  • Coś w moim stylu! 🙂 Doskonale!

  • Paulina Dziedzic

    kusi mnie, żeby spróbować tego budyniu jaglanego! 🙂
    paaula-fotografia.blogspot.com

  • O mamo… ten marchewkowy to musi być rewelacja! Robię!! Jakiś czas temu robiłam mus z batata na podobnej zasadzie. Tyle, że bez mąki, bo batat ma tyle skrobi, że już mąka jest niepotrzebna, wystarczy go ugotować w mleku i zblendować. Też polecam:)