Domowa kawa dyniowa

Zaczynam inaczej niż zwykle. Na początek możesz zerknąć na filmik zapowiadający wpis. A jak na zachętę dasz mi łapkę w górę albo nawet subskrypcję, to obiecuję, że następnym razem postaram się o stabilny obraz. 😉 Uczę się!

https://www.youtube.com/watch?v=ZOyLPz5MMac

Próbowałam już w swojej kuchni kawowego lassi, kawy bananowej, skusiłam się także na kilka pomysłów Ani Starmach. Dlaczego więc nie spróbować zrobić alternatywnej wersji Pumpkin Spice Latte, która z pewnością już króluje w Starbucksach? Oczywiście ta moja nie będzie tak spektakularnie wyglądać, nie będzie też mieć mnóstwa dodatków, które, być może, powinny się w niej znaleźć. Będzie za to bardzo moja i bardzo smaczna. Prawdziwie domowa, bo nie będziesz potrzebować wyszukanych składników. Wystarczy, że kupisz dynię.

 Z gazetki promocyjnej pobliskiego sklepu spożywczego dowiedziałam się, że:

Dynia jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B i C. Idealna do zup kremów, ciast, tart i warzywnych gulaszy. Jej sok w połączeniu z mlekiem roślinnym można wykorzystać jako głęboko oczyszczający i usuwający toksyny tonik do twarzy.

Mimo że o kawie ani słóweczka, to przydają się te ulotki!

hello

Składniki na jedną dużą kawę dyniową:

  • pół szklanki purée z dyni,
  • szklanka kawy,
  • pół szklanki mleka + 1/3 do spienienia,
  • dwie łyżeczki miodu,
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Niewielki kawałek dyni (jak na zdjęciu poniżej) pokrój w drobną kostkę i upiecz w piekarniku lub, tak jak ja, ugotuj w niewielkiej ilości wody. Następnie odcedź wodę i zblenduj warzywo na gładką masę. Do puree dolej przygotowaną wcześniej ulubioną kawę, posłódź miodem, dodaj  przyprawę i mleko. Gotową kawę przelej do wysokiej szklanki lub słoiczka.

W oddzielnym garnuszku podgrzej mleko do spienienia, no i oczywiście potem je spień. 🙂 Ja robię to absolutnie po macoszemu, bez większych ceregieli przelewam piankę na kawę. 😉 Dzieło posyp szczyptą cynamonu. Zamiast mleka możesz użyć bitej śmietany. Będzie jeszcze smaczniej. A tak przy okazji rozmów o mleku – moim ostatnim hitem do spieniania i w ogóle hitem nabiałowym, jest Łaciate Junior 3,8%. Mniam.

dyńka

kawka

Słoik – More than jar
Słomki – IKEA

kawa dyniowa fb

Życzę smaczneeego!

[separator type=”thick”]

Bardzo dziękuję za pozytywny odzew „ponewsletterowy”, uwielbiam czytać te długaśne wiadomości od czytelników! Jeśli tylko chcesz spytać o coś, podzielić się czymś, zgłosić uwagi albo po prostu mieć nową znajomą, zawsze możesz pisać na wolniejblog@gmail.com. 🙂

  • Przez Ciebie będzie za mną teraz chodzić ta kawa!

  • Chętnie skosztowałabym takie kawy tylko trochę boję się tej konsystencji ze względu na to pure. Może być chyba trochę specyficzna. A może się mylę?

  • Polecam dodać szczyptę gałki muszkatołowej, to zdecydowanie podkręca smak Pumpkin Spice Latte 🙂

  • Kolejny fantastyczny jesienny przepis, który koniecznie muszę wypróbować!

    • Spróbowałaś? 🙂

      • Ty wiesz, że ciągle nie? Wpadłam w ciąg kawy cynamonowo – miodowej. I nie piłam ani dyniowej, ani pomarańczowej, która inna blogerka polecała. A tu już sezon się powoli kończy.

  • Koniecznie muszę spróbować 🙂

  • Wyglada pysznie!

Podobne wpisy