Jak naturalnie spalać tłuszcz? Włącz te produkty do diety

Moda na bycie fit trwa w najlepsze i mocno jej kibicuję. Chociaż zdarza mi się od czasu do czasu zjeść paczę chipsów do serialu albo pójść na dobrego burgera z frytkami belgijskimi, to na co dzień staram się jeść dobrze, zdrowo i nie mam problemów z wagą.

Na rynku istnieje mnóstwo suplementów diety, które mają pomóc nam w spalaniu tłuszczu i utrzymaniu odpowiedniej masy ciała. O ile lubię wypić czasem jakąś ziołową herbatkę albo dodać witaminy w proszku do codziennego koktajlu, tak nie uznaję tabletek czy innych „przyspieszaczy” spalania tłuszczu. Po pierwsze, nie kojarzy mi się to z niczym bezpiecznym, po drugie – nie potrzebuję tego.

Warto pamiętać, że w naturze znajdziemy lekarstwa na większość naszych małych bolączek, „spalacze” tłuszczu także. Dlatego, jeśli chcemy pomóc naszemu organizmowi w działaniu, włączmy te kilka produktów do swojej diety.

Kiwi

Enzymy i kwasy owocowe zawarte w kiwi przyspieszają nasz metabolizm i sprawiają, że dużo łatwiej spalamy tłuszcz, natomiast błonnik przyspiesza trawienie. Ten niskokaloryczy owoc zaczyna działać tuż po jego zjedzeniu!

Grejpfrut

Okej, nie każdy lubi ten smak, ale istnieje dużo sposobów, by nieco go urozmaicić. Jako ciekawostkę dodam, że jego działanie odchudzajace potwierdziły badania doktora Kena Fujioka ze Scripps Clinic (San Diego), który przeprowadził pewien eksperyment. Zgromadizwszy 100 otyłych pacjentów, podawał im kapsułki z ekstraktem z grejpfruta, sok, miąższ lub jedynie placebo. Po 12 tygodniach osoby przyjmujące pigułki schudły 1,1 kg, pijace sok 1,5 kg, jedzące miąższ – 1,6 kg. Grupa otrzymująca placebo zrzuciła tylko 0,2 kg. Dietetycty nie stronią od grejpfrutów podczas układania jadłospisów, ponieważ pomagają one usunąć tłuszcz, który tak bardzo lubi pozostawać na udach, biodrach czy pośladkach.

Imbir

Spożywanie imbiru znacznie usprawnia proces trawienia, pomaga walczyć z cellulitem i od lat znany jest jako składnik stosowany przy produkcji kosmetyków i wszelkich produktów wyszczuplających. O imbirze i pysznym napoju z nim w roli głównej już pisałam, zachęcam do spróbowania.

jak naturalnie spalać tłuszcz

Herbata zielona i herbata pu-erh

Zielona herbata, dzięki dużej zawartości flawonoidów, które są silnymi antyoksydantami, jest coraz częściej wybierana jako zamiennik znanej czarnej. Opróćz właściwości zapobiegawczych przed wieloma chorobami, łączona z wysiłkiem fizycznym, pomaga w spalaniu tłuszczu. Siostra zielonej herbaty, czerwona pu-erh, też świetnie sprawdza się w roli „zabójcy tłuszczu”. W niektórych kręgach nawet tak się ją nazywa. Dodatkowo, według tradycyjnej medycyny chińskiej, czerwona herbata pomaga w walce ze złym nastrojem, a nawet depresją! Warto ją pić, choć przyznam, że nie do końca lubię ten smak. Może czas spróbować jakiejś mieszanki?

Ananas

Któż nie lubi tego słodkiego owocu! ŚWIEŻE ananasy są bogate w błonnik (a więc ułatwiają trawienie), a zawarta w nich bromelaina ułatwia spalanie tłuszczy, a także działa przeciwzapalnie.


Jak łatwo zauważyć, nie są to szczególnie wyszukane produkty i łatwo włączyć je do codziennej diety. Gdyby się uprzeć, wszystkie można dodać do koktajlu 😉

Inline
Inline