Menu
Wybieram z natury / Zdrowe odżywianie

Napój imbirowy – przepis na odporność i dobre samopoczucie

Okres jesienno-zimowy wyjątkowo sprzyja zaszywaniu się w domu z kubkiem czegoś parującego w dłoni. Uwielbiam te dni, kiedy nie muszę się nigdzie spieszyć, być na czas, wbrew swoim upodobaniom robić coś zdecydowanie szybciej niż wolniej. W ostatnim czasie ze zdwojoną siłą doceniam te poranki, podczas których po wyjściu z łóżka nie zbieram się gorączkowo do wyjścia, nie maluję jedną ręką, drugą jedząc śniadanie. Lubię tak jak dziś, wstać o trzy godziny później niż zwykle i  jeszcze w szlafroku pójść zetrzeć imbir na dwie porcje dobrego napoju.

Bo wiecie, że imbir jest super? A już w towarzystwie innych superfoods zapewnia odporność i dobre samopoczucie?

Zobacz także: Superfoods – co to jest? O superjedzeniu, superksiązkach i superżyciu

Dobroczynne składniki napoju imbirowego

Przekonałam się o tym już w wakacje. Piłam go codziennie, z dodatkiem cytryny, miodu i pieprzu. Wersję jesienną trochę urozmaiciłam, teraz to dopiero ma moc!

Imbir od dawien dawna wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Mogłabym napisać w czym pomaga naszemu organizmowi, ale krócej byłoby wymienić, w czym nie pomaga. Do nowej wersji napoju dodałam także kurkumę – silny przeciwutleniacz, działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i oczyszczająco. Do tego odrobina kardamonu, cynamonu i pieprzu cayenne i mamy mieszankę idealną, dzięki której przeziębienie nas nie pokona. Napój imbirowy rozgrzewa, chroni przed wieloma chorobami i – posłodzony miodem – naprawdę dobrze smakuje. Zachęcam do spróbowania chociaż raz, jestem przekonana, że się uzależnicie 😉

Napój imbirowy w wersji jesienno-zimowej

Składniki na porcję na dwóch osób:

  • litr wody
  • 4 cm korzenia imbiru
  • łyżeczkę kurkumy
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 3-4 łyżki miodu

Jak działamy?
Przygotowanie napoju jest proste. Do gotującej się wody należy wrzucić starty imbir i gotować ok. 10 minut. Następnie dodać przyprawy, sok z cytryny. Studzimy miksturę do ok. 40 st. i dodajemy miód. Gotowe!

Koniecznie dajcie znać, czy lubicie imbir i jak go wykorzystujecie. Może macie swój wyjątkowy przepis na napój z jego użyciem? Chętnie poznam i wypróbuję inne opcje.