Nocna owsianka – smak tego lata

Lato na tyle już się u nas zadomowiło, że można pozastanawiać się wspólnie nad jego kwintesencją. To jest: smakiem.

Gdybym mieszkała nad szumiącym Bałtykiem, wskazałabym gofry z girlandami białej, ubitej śmietany i obłędnie słodkiej frużeliny. Dodałabym też splątane wilgotnym wiatrem włosy i skórę w kolorze czekolady, a smaku soli, ale nie da się tego podciągnąć pod kategorię jedzenia, więc nie dodam.

Gdybym była mieszkanką stolicy, obstawiałabym kokosowy pudding z nasion szałwii hiszpańskiej, posypany specjalnie wyselekcjonowanymi biojagodami. To smak śniadania. Potem, bliżej obiadu, kierowałabym się ku burgerom z zielonego groszku, bo są bardzo zdrowe. A jak nie są i nawet nie smakują, to cóż, z modą bym się nie kłóciła.

Gdybym wreszcie była rodowitą Ślązaczką, jestem pewna, że za kwintesencję lata wzięłabym kopę pszczyńską i szpajzę cytrynową. Biszkopt z alkoholizowaną masą i deser jajeczny znaczy się.

Ale nie jestem. Krążę ciągle gdzieś między trzema województwami, a za swój smak lata uważam zimną owsiankę z malinami prosto z ogrodu.

I zastanawiałam się chwilę, czy taka owsianka będzie wystarczająco slow na nasze czwartki, no ale jak nie, skoro czeka się na nią całą noc?!

 

NOCNA OWSIANKA
z miodem i malinami

 

Potrzebujesz:

 pół szklanki płatków owsianych,
 trzy czwarte szklanki mleka,
 łyżkę miodu,
 mały jogurt grecki,
  garść ulubionych owoców, np. malin.

 
 

owsianka

 

1. Płatki zalej mlekiem w słoiczku lub misce, wymieszaj, nakryj i włóż do lodówki na kilka godzin. Najlepiej całą noc.


2. Rano dodaj miód, jogurt, owoce i ciesz się chłodnym śniadaniem w upalny poranek.

 

owsianka 2

owsianka 3owsianka 5

owsianka 4

A jaki jest twój smak lata?

[separator type=”thick”]

Podobał ci się ten wpis? Pokaż go światu. Dzięki poniższym przyciskom zajmie ci to tylko chwilę.

  • Świetne zdjęcia. Owsianka prezentuje się pysznie! Ale gofra z frużeliną chętnie bym również zjadła 🙂

  • Aaa, to jest nocna owsianka! Ja na to mówię „owsianka a la Montignac”, bo jest zdrowsza od takiej gotowanej 🙂 Tylko bez miodu 😉

  • Pycha! Uwielbiam owsiankę w każdej postaci, chociaż dzisiaj zdradziłam ją na rzecz naleśników z owocami 🙂

  • Jestem z Gorzowa, ale… ten warszawski fragment to o mnie. Z tym, że zamiast groszku raczej soczewica ;D

    • O czym to świadczy? Powinnaś mieszkać w Warszawie, hipsterzy są wszędzie, czy może ja wypisuję jakieś głupoty? 😀

      • Hipsterzy są wszędzie, podobnie jak sklepy ze zdrową (i odrobinę pretensjonalną) żywnością 😀

  • Musze wrócić do tych nocnych owsianek. Więcej mam zapału wieczorem niż rano na szykowanie śniadania.

  • Wygląda pysznie, doskonałe śniadanie na takie upały 🙂 Pozdrawiam!

  • Od dawna zabieram się za nocną owsiankę i zawsze mi nie po drodze. Teraz jestem na bezglutenowej diecie i na szczęście są płatki jaglane! Przepisik wypróbuję z lekką modyfikacją 🙂

  • O, lubię taka owsiankę! 🙂 Ale w te upały każdego ranka przypominam sobie, że mogłabym tą owsiankę zalać wcześniej a nie przed zjedzeniem 😉

  • Przepis idealny! Akurat mam w lodówce jogurt grecki i zastanawiałam się, jak go zjeść. Już wiem. 🙂

    • Sam z owockami też jest pyszny. 🙂

      • Wiem, wiem, ale ileż można… 🙂 Warto się czasem zainspirować i wypróbować coś nowego. 😉

        • Czasem greckiego używałam też do szpinaku (potem z naleśnikami albo makaronem wykorzystywanego), ale to trzeba lubić. 😛

  • Agnieszka P

    Mniam!! moje smaki lata to sorbety zdecydowanie!!

    Zapraszam do siebie miło by było gdybyś kliknęła w link do kombinezonu :*

    http://feather92.blogspot.com/2015/08/dresslink-black.html

  • miło mi ogromnie:) i cieszę się, że mogłam trafić na Twój blog, bo już na pierwszej stronie dostrzegłam mnóstwo interesujących wpisów

  • NotatkiNiki

    Ja tez jestem „krazownikiem” miedzy trzema miejscami, choc na innej nieco trasie. Moje tegoroczne lato to takze nocna owsianka (choc zupelnie inna niz twoja), soki z wyczekanej wyciskarki i odkrycie ziaren chia, czyli szalwii hiszpanskiej. Pozdrawiam serdecznie dzis jeszcze z Brukseli (choc wieczorem bede juz w Barcelonie, ale spac bede we Francji :)))
    Troche mi dzis „odbija”, bo nareszcie popoludniu zaczyna mi sie URLOOOOP 🙂 i doczekac sie nie moge

    • Prawdziwy z Ciebie krążownik! Jednego dnia możesz mnie pozdrowić z trzech tak cudnych miejsc, wielkie wow!

  • Przepysznie ; ) Ostatnio co noc śniadanie czeka na mnie w lodówce ; ) Jestem mieszkanką stolicy i muszę przyznać, żę trafiłaś z tymi nasionami chia, dzisiaj czekały na mnie w towarzystwie jogurtu naturalnego, banana i płatków owsianych. Ulubiony smak! Nie tylko lata. Ps pięknie tu u Ciebie!

    • Jupiii, udało mi się coś celnie napisać. 😀 Dzięki, cieszę się, że Ci się u mnie podoba. 🙂

  • Lubię taką lodówkową:) Choć na razie mam odwyk od owsianki, bo na przymusowej diecie bezmlecznej to już nie to samo. Ale płatki jaglane na wodzie dają radę w 100% 😀

  • Ja jem taką, ale na ciepło, uwielbiam również z borówkami <3 independentgirl98.blogspot.com

  • Mój smak lata to bezkonkurencyjnie owsianka z ananasem, wiórkami kokosowymi i czekoladą. Zakochałam się w niej na maksa! 🙂

  • Gotuj z rodzinką

    uwielbiam owsianki ze słoiczka. wiosną i jesienią to jedno z moich ulubionych drugich śniadań do pracy 🙂

  • Uwielbiam owsiankę, ale na wodzie i bez jogurtu, ale obie wersje są pyszne 🙂

    • Na wodzie by u mnie nie przeszła, próbowałam, ale smak zbyt nijaki jak dla mnie. 😉

  • Ale piękne zdjęcia, aż zgłodniałam 🙂

  • uwielbiam owsianki pod każdą postacią :))

  • Wygląda przepysznie 🙂

  • Ja ostatnio oszalałam na punkcie kaszy jaglanej na mleku kokosowym z malinami:) A owsianka chyba z cynamonem i bananem. Też tak często robię że zalewam na noc:)

Podobne wpisy