Całkiem slow sos słodko-kwaśny domowej roboty

Nie wiem, czy wiesz, ale kiedy myślę o swoim przyszłym domu, takim, który organizowałabym od podstaw, bardziej niż o garderobie marzę o przytulnej kuchni z wyjściem do spiżarni. Przechowywałabym za tymi tajemniczymi kuchennymi drzwiami wszystkie smakołyki domowej roboty. Dżemy, soki, sałatki, sosy, a może nawet nalewki. Zamykałabym tam suszone owoce i zioła, zapasy mąki i inne kuchenne niezbędniki.

Osamotniona w tym jestem?

Jeśli nie, to zrozumiesz skąd ten wpis, a może nawet zrobisz to samo w zaciszu swojej kuchenki. Muszę, po prostu muszę podzielić się z tobą pewnym przepisem, bo sama byłam zdziwiona, że potrafię zrobić coś, co:

a) jest zdrowe i smaczne,
b) uratuje mnie w razie braku pomysłu na obiad,
c) da satysfakcję i nadzieję, że jak już doczekam się własnej spiżarki, to nie będzie świeciła pustkami,
d) wszystkim zasmakuje i będę uchodzić za całkiem dobrą w te klocki. 😉

Oj, czy ja nie gloryfikuję tych słoiczków?!

sos słodko-kwaśny

Zanim dostałam przepis na to cudo od Koleżanki-Najlepszej-Kucharki nawet by mi do głowy nie przyszło, że sos słodko-kwaśny można zrobić samodzielnie, a nie wykupować hurtowo Aspiro z Biedronki. Co ja gadam, ten przepis ze słoiczkiem-próbką dostałam ponad dwa lata temu i… do tej pory nic z tym nie zrobiłam. A to przecież takie dobroci i tyle radochy! Okej, okej, nie rozwodzę się już, tylko dzielę tajnymi składnikami z tobą.


SOS SŁODKO-KWAŚNY
16 słoików 0,5 l


3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 papryka czerwona
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
1 łyżka vegety

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka curry (to pominęłam)
2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
2 łyżki soli
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 


Pomidory bez skórki pokrój w kostkę, cebulę również i osolone gotuj na małym ogniu godzinę. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ananasy, paprykę i pozostałe składniki (bez mąki), gotuj wciąż na małym ogniu pół godziny. Mąkę rozbij w soku z ananasów i na końcu dodaj do sosu. Zagotuj wszystko i gorące przelej do słoików. Słoiki gotuj 10-15 minut.


POMYSŁ NA PODANIE


Jak już zrobisz dwa rzędy pięknych słoiczków, możesz wykorzystywać ich zawartość na dziesiątki sposobów. Ja mam jeden. Prosty i niezawodny. Pierś z kurczaka duszę z ulubionymi przyprawami (tymianek ), potem dodaję jeden półlitrowy słoiczek sosu i podaję to z ryżem. Mniam!

sos słodko-kwaśny 2

kurczak

kurczak z sosem słodko-kwaśnym

Jeśli podzielisz się z innymi tym wpisem, będę skakać z radości.

  • Uwielbiam sos słodko kwaśny, ale mój wygląda nieco inaczej 🙂 Cukru daję tylko 2 łyżki, zamiast octu sok z cytryny 😀 Nie dodaję musztardy, czosnku i vegety, a w zamian słodką paprykę 🙂 Ale uwielbiam ten sos <3

    A co do przetworów, mamy już dżem truskawkowy, z zeszłego roku jeszcze kilka słoiczków morelowego, są jagody w syropie, wiśnie w nalewce, ogórki kiszone, ogórki curry, ogórki konserwowe, sałatka z ogórków i papryki i przed nami jeszcze czterdzieści kilogramów buraczków i powidła węgierskie 😀

  • Oj nie jesteś odosobniona! W przepisie dwa razy napisałaś o pieprzu mielonym 😉 Hm. Zastanawiam się czy można zmniejszyć ilość cukru. W końcu ananas i kukurydza są już dość słodkie. Przyda mi się w mojej studenckiej spiżarni (czyt. szafce, z wszystkim) taki sosik. W chwili wolnego czasu chyba się skuszę! 🙂

  • Bardzo mi się podoba taki pomysł na słoik! Nie dość, że ładny to jeszcze o wiele, wiele zdrowszy niż taki ze sklepu z glutaminianem sodu. Zagadam z mamą, czy nie chcemy zrobić – chociaż u nas to bardziej jest problem z przechowywaniem, bo nie ma potem tych słoików trzymać 😀

    I jeszcze powiem Ci, że ja także kiedy marzy mi się dom widzę idealną spiżarnię, pełną przetworów i suszonych grzybów. Dobrze mi się kojarzy spiżarnia u babci. Tam często stoi zakwas do chleba 🙂

  • Wypróbowałam, polecam! 😀

  • Przygotowujemy bardzo podobny sos, a jemy go z dorszem, najczęściej jako samodzielne danie 😉
    Też marzę o spiżarni i zapachu otwieranych zimą przetworów 🙂

  • cosdochleba.blogspot.com

    A już myślałam, że zrobiłam wszystkie sosy – pasty itp. z pomidorów. A teraz muszę dokupić jeszcze kilka kg i dorobić Twój sos 🙂

  • Bardzo fajny przepis. Nie przyszłoby mi do głowy, by samej zrobić taki sos. 🙂

  • łaaa, wygląda pysznie! Przytulna kuchnia ze spiżarką brzmi bardzo dobrze :))

  • Edyta Knop

    Witam.Uwielbiam sos słodko kwaśny,ale taki domowy jest zawsze najlepszy..Muszę koniecznie wypróbować przepis.Zapraszam na mojego bloga http://edytaknop.blogspot.com/

Related Posts