Całkiem slow sos słodko-kwaśny domowej roboty

Nie wiem, czy wiesz, ale kiedy myślę o swoim przyszłym domu, takim, który organizowałabym od podstaw, bardziej niż o garderobie marzę o przytulnej kuchni z wyjściem do spiżarni. Przechowywałabym za tymi tajemniczymi kuchennymi drzwiami wszystkie smakołyki domowej roboty. Dżemy, soki, sałatki, sosy, a może nawet nalewki. Zamykałabym tam suszone owoce i zioła, zapasy mąki i inne kuchenne niezbędniki.

Osamotniona w tym jestem?

Jeśli nie, to zrozumiesz skąd ten wpis, a może nawet zrobisz to samo w zaciszu swojej kuchenki. Muszę, po prostu muszę podzielić się z tobą pewnym przepisem, bo sama byłam zdziwiona, że potrafię zrobić coś, co:

a) jest zdrowe i smaczne,
b) uratuje mnie w razie braku pomysłu na obiad,
c) da satysfakcję i nadzieję, że jak już doczekam się własnej spiżarki, to nie będzie świeciła pustkami,
d) wszystkim zasmakuje i będę uchodzić za całkiem dobrą w te klocki. 😉

Oj, czy ja nie gloryfikuję tych słoiczków?!

sos słodko-kwaśny

Zanim dostałam przepis na to cudo od Koleżanki-Najlepszej-Kucharki nawet by mi do głowy nie przyszło, że sos słodko-kwaśny można zrobić samodzielnie, a nie wykupować hurtowo Aspiro z Biedronki. Co ja gadam, ten przepis ze słoiczkiem-próbką dostałam ponad dwa lata temu i… do tej pory nic z tym nie zrobiłam. A to przecież takie dobroci i tyle radochy! Okej, okej, nie rozwodzę się już, tylko dzielę tajnymi składnikami z tobą.


SOS SŁODKO-KWAŚNY
16 słoików 0,5 l


3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 papryka czerwona
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy
1 łyżka vegety

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka curry (to pominęłam)
2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
2 łyżki soli
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 


Pomidory bez skórki pokrój w kostkę, cebulę również i osolone gotuj na małym ogniu godzinę. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ananasy, paprykę i pozostałe składniki (bez mąki), gotuj wciąż na małym ogniu pół godziny. Mąkę rozbij w soku z ananasów i na końcu dodaj do sosu. Zagotuj wszystko i gorące przelej do słoików. Słoiki gotuj 10-15 minut.


POMYSŁ NA PODANIE


Jak już zrobisz dwa rzędy pięknych słoiczków, możesz wykorzystywać ich zawartość na dziesiątki sposobów. Ja mam jeden. Prosty i niezawodny. Pierś z kurczaka duszę z ulubionymi przyprawami (tymianek ), potem dodaję jeden półlitrowy słoiczek sosu i podaję to z ryżem. Mniam!

sos słodko-kwaśny 2

kurczak

kurczak z sosem słodko-kwaśnym

Jeśli podzielisz się z innymi tym wpisem, będę skakać z radości.

Podobne wpisy