Menu
Desery / W kuchni

Deser! Szklanka pełna budyniu, kaszki i owoców

jjjjjj

W dni takie jak dziś, kiedy priorytetem staje się znalezienie kawałka zacienionego miejsca, w którym można odetchnąć, minuty zdają się mieć więcej sekund niż powinny. Mam przemiłych gości, którzy właśnie zakończyli przedszkolny rok, więc pół dnia gram z nimi w piłkę, potem coś podczytuję, dopijam rabarbarowy kompot i marzę o zieleni Mazur, zwiedzeniu czeskiej Pragi albo chociaż niewielkim hamaku przed domem. Jest dobrze.

W międzyczasie, by osłodzić i ochłodzić dzień, robię deser. Prosty, niewymagający, a smaczny. Tak jak lubię. Ty też wypróbuj.

intro

Przygotuj:

* 3,5 szklanki mleka
* 5 łyżek kaszy manny
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżeczki cukru
* pół torebki budyniu śmietankowego/waniliowego
* 10 dużych, mrożonych truskawek
* szklankę świeżych jagód
* szczyptę cynamonu
* kawałek białej czekolady

j

1. Do garnka nalej dwie szklanki mleka, dodaj kaszę mannę, cały czas mieszając. Osłódź miodem, dodaj cynamon. Odstaw do ostygnięcia, po czym rozłóż masę równomiernie do czterech wysokich szklanek/słoiczków.

2. Zamrożone truskawki zmiksuj. Powstały mus nałóż na warstwę z kaszy.

3. Ugotuj połowę budyniu z dwiema łyżeczkami cukru. Poczekaj aż wystygnie. Nałóż na truskawki.

4. Na warstwę budyniową dodaj jagody, a wszystko posyp startą czekoladą.

5. Całość wstaw do lodówki na co najmniej 40 minut.

jj

jjj

jjjj

jjjjjjj

jjjjjjjj