Menu
Desery / W kuchni

Budyniowe możliwości

Skoro czwartki mają stać się dniem publikowania pomysłów na jedzenie, które wcale nie jest fast (fat też nie), to nie mogę nie zacząć od budyniów. Wcześniej jadałam dużo gotowych z torebki, najlepiej podanych z syropem malinowym albo świeżymi owocami. Do czasu. Później zaczęłam eksperymentować. Na pierwszy ogień zwykłe trzyskładnikowe (mleko, mąka, kakao), im więcej prób, tym więcej składników (kasza jaglana, daktyle, czekolady). Owszem, zajmuje to odrobinę więcej czasu, ale za to jak smakuje!

Najlepsze okazały się budynie na bazie kaszy jaglanej. Ma ona mało skrobi, ale sporo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B i żelaza. Kobiety mogą już uśmiechać się pod nosem, bo spożywanie tej kaszy może mieć wpływ (dzięki krzemionce) na polepszenie stanu włosów, skóry i paznokci. Powinna się też pojawić w diecie osób pracujących umysłowo albo uczących się, bogata w witaminę E i lecytynę usprawnia pamięć i koncentrację.

Ja przepadam za budyniem jaglanym w wersji czekoladowej, mogę wcinać jako przekąskę, deser, kolację, czy nawet śniadanie, ale dzisiaj mam dla ciebie inne propozycje. Po pierwsze kremowy budyń bananowy z białą czekoladą (przyda się blender kielichowy), po drugie marchewkowy z cynamonem (wystarczy blender ręczny). Oba pyszne, zapewniam, że prędko znikną z salaterek.

 

b

Bananowy budyń jaglany

 

SKŁADNIKI

 

  1. Jedna torebeczka kaszy jaglanej (100 g).
  2. Szklanka mleka.
  3. Jeden banan.
  4. Kilka kostek białej czekolady.
  5. Łyżka miodu.

 

Kaszę jaglaną dwukrotnie wypłucz, tak, by woda przestała być mętna. Ugotuj ją według zaleceń na opakowaniu. Następnie przesyp do małego garnka, dodaj mleko, pokruszoną czekoladę, miód i zagotuj całość. Przelej wszystko do kielicha blendera, dorzuć pokrojonego banana i zmiksuj. Budyń podawaj na ciepło, udekoruj według uznania.

 

bbb

bb

bbbb

 

Domowy budyń marchewkowy

 

ccc

SKŁADNIKI

 

  1. Jedna duża marchewka.
  2. Półtorej szklanki mleka + jedna trzecia do wymieszania mąki.
  3. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
  4. Dwie łyżki miodu.
  5. Pół łyżeczki cynamonu.

 

Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Wraz z mlekiem, cynamonem i miodem gotuj ją na małym ogniu około 10 minut. Kiedy będzie miękka zmiksuj blenderem. Rozrobioną w pozostałym mleku mąkę ziemniaczaną wlej do musu i gotuj do zgęstnienia cały czas mieszając.

Jeśli lubisz, podczas gotowania możesz dodać odrobinę otartej z pomarańczy skórki.

 

d

dd

Podobał ci się ten wpis? Pokaż go światu. Dzięki poniższym przyciskom zajmie ci to tylko chwilę.