Jedno jest pewne – na co dzień używam za dużo mleka krowiego. Do wszystkiego. Najczęściej kupuję całe kartony i mam zapas na kilka miesięcy.
Mleko przydaje się do wszystkiego – do kawy, koktajli, owsianek, kakako. Myślę, że pół litra dziennie to minimum. Istnieją badania, które dowodzą negatywnemu wpływowi mleka krowiego na stan naszej skóry, szczególnie w okesie dojrzewania. Dlatego w sierpniu rzucam sobie małe wyzwanie – postaram się ograniczyć spożywanie mleka pochodzenia zwierzęcego. Co w zamian? Mleka roślinne, oczywiście.
Jednak dostęp do produktów roślinnych, kiedy w okolicy są tylko malutkie sklepiki, nie jest najlepszy. No i ta cena… potrafi zszokować. Postanowiłam więc poeksperymentować w kuchni i nauczyć się robić mleko na własną rękę. Zaczynam od najłatwiejszego w przygotowaniu, czyli mleka z płatków owsianych. Jak zrobić mleko owsiane?
Jak zrobić mleko owsiane?
Przygotowanie mleka owsianego w domu jest bajecznie PROSTE. Naszykuj jedną szklankę płatków owsianych i cztery szklanki wody.
Płatki zalej szklanką wody i odstaw na kilka godzin. Jeśli ci się nie spieszy, zostaw je na całą noc. Kiedy napęcznieją, wystarczy, że je zblendujesz razem z pozostałymi trzema szklankami wody. Opcjonalnie moższ dorzucić dwa suszone daktyle, przełamią smak, dodadzą mleku trochę naturalnej słodyczy. Nie masz daktyli? Łyżka miodu też się nada!
Zmiksowane w blenderze mleko przelej przez sitko o bardzo drobnych oczkach i gotowe! Już wiesz, jak zrobić mleko owsiane.
Wiadomo, że mleko owsiane nie jest tak tłuściutkie jak mleko krowie, które znamy, niestety nieco się rozwarstwia się, gdy dłużej postoi, ale radzi sobie.
Sprawdź również: NOCNA OWSIANKA – przepis na mój smak lata