Trzy razy kasza jaglana – krupnik, budyń i koktajl

Piątek. Wstaję o dwie godziny później niż zwykle, kartkę w plannerze zostawiam pustą. Nie przykładam się do makijażu, zakładam niebieską koszulkę i z torbą z nadrukowanym rowerem biegnę na targowisko. Wracam z rzodkiewką, chrupką sałatą i ogródkowym szpinakiem. Swoją drogą nie wiem czemu ten ostatni jest tak obłędnie tańszy niż ten ze sklepu. Oprócz zieleniny przynoszę kolejnego KUKBUK-a i zaczynam eksperymenty.

A w zasadzie to wczoraj już zaczęłam, robiąc na kolację jaglany krupnik. Zależy mi na podszkoleniu umiejętności robienia czegoś z niczego, łączenia smaków, korzystania z sezonowych okazji. Ubolewam tylko nad tragicznym, padającym od góry światłem w mieszkaniu, bo utrudnia dokumentowanie tych kulinarnych eskapad. Niemniej, udało mi się coś popstrykać i mogę podzielić się z wami potrójnie udanym użyciem kaszy jaglanej – wiernej przyjaciółki kobiet. Redukuje cellulit, poprawia wygląd cery, stan włosów i paznokci. A do tego pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie, dobrze smakuje i daje się przyrządzić na wiele sposobów. Jak jej nie kochać?

Lubicie? Mam nadzieję. Kończę jaglane wywody, jest 14:20, jednak czas otworzyć planner.

krupnik jaglany 1

krupnik jaglany 2

krupnik jaglany 3

krupnik jaglany 4

Vege krupnik jaglany

pół szklanki suchej kaszy jaglanej
2 ząbki czosnku
2 marchewki
korzeń pietruszki
pół selera
2 ziemniaki
800 ml gorącej wody
przyprawy do smaku: majeranek, ziele angielskie, suszona bazylia,
liść laurowy, pieprz, sos sojowy
masełko do podsmażenia warzywnatka pietruszki do podania

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. W garnku na odrobinie masła podsmażamy pokrojony w kosteczkę czosnek, razem z posiekanymi marchewką, pietruszką, selerem i ziemniakami. Przyprawiamy, mieszamy. Dorzucamy kaszę, wlewamy gorącą wodę. Gotujemy ok. 20 minut, do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie. Jeśli krupnik jest za gęsty, dolewamy wody. Doprawiamy pieprzem i sosem sojowym. Ja dodałam trochę vegety, ale to grzech. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

budyn jaglany 2

budyń jaglany 1

budyń jaglany 3

Jaglany budyń cytrynowo-bananowy

8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
4 łyżki mleka
4 łyżki soku z cytryny
banan
2 łyżki miodu
łyżeczka oleju kokosowego

Składniki miksujemy na gładką masę i słodzimy miodem według uznania.

 

O jaglanych budyniach już kiedyś pisałam [su_button url=”https://wolniej.com.pl/budyniowe-mozliwosci/” background=”#cccccc”]Zobacz wpis[/su_button]

koktalj jaglany 2

świeży szpinak

koktajl jaglany 1

koktajl jaglany 3

Jaglany koktajl szpinakowy

garść świeżego szpinaku
dojrzały banan
pół torebki ugotowanej kaszy jaglanej
szklanka mleka
pół szklanki wody
miód

Wiecie, co z tym zrobić. Zblendować i cieszyć się zdrowym i sycącym napojem.


Wszystkie przepisy inspirowane KUKBUK-iem, wydanie styczeń-luty 2016.

Podobne wpisy