Nocna owsianka – smak tego lata

Lato na tyle już się u nas zadomowiło, że można pozastanawiać się wspólnie nad jego kwintesencją. To jest: smakiem.

Gdybym mieszkała nad szumiącym Bałtykiem, wskazałabym gofry z girlandami białej, ubitej śmietany i obłędnie słodkiej frużeliny. Dodałabym też splątane wilgotnym wiatrem włosy i skórę w kolorze czekolady, a smaku soli, ale nie da się tego podciągnąć pod kategorię jedzenia, więc nie dodam.

Gdybym była mieszkanką stolicy, obstawiałabym kokosowy pudding z nasion szałwii hiszpańskiej, posypany specjalnie wyselekcjonowanymi biojagodami. To smak śniadania. Potem, bliżej obiadu, kierowałabym się ku burgerom z zielonego groszku, bo są bardzo zdrowe. A jak nie są i nawet nie smakują, to cóż, z modą bym się nie kłóciła.

Gdybym wreszcie była rodowitą Ślązaczką, jestem pewna, że za kwintesencję lata wzięłabym kopę pszczyńską i szpajzę cytrynową. Biszkopt z alkoholizowaną masą i deser jajeczny znaczy się.

Ale nie jestem. Krążę ciągle gdzieś między trzema województwami, a za swój smak lata uważam zimną owsiankę z malinami prosto z ogrodu.

I zastanawiałam się chwilę, czy taka owsianka będzie wystarczająco slow na nasze czwartki, no ale jak nie, skoro czeka się na nią całą noc?!

 

NOCNA OWSIANKA
z miodem i malinami

 

Potrzebujesz:

[icon]brook-icon-spinner[/icon]  pół szklanki płatków owsianych,
[icon]brook-icon-spinner[/icon]  trzy czwarte szklanki mleka,
[icon]brook-icon-spinner[/icon]  łyżkę miodu,
[icon]brook-icon-spinner[/icon]  mały jogurt grecki,
[icon]brook-icon-spinner[/icon]  garść ulubionych owoców, np. malin.

 

owsianka

 

1. Płatki zalej mlekiem w słoiczku lub misce, wymieszaj, nakryj i włóż do lodówki na kilka godzin. Najlepiej całą noc.


2. Rano dodaj miód, jogurt, owoce i ciesz się chłodnym śniadaniem w upalny poranek.

 

owsianka 2

owsianka 3owsianka 5

owsianka 4

A jaki jest twój smak lata?

Podobał ci się ten wpis? Pokaż go światu. Dzięki poniższym przyciskom zajmie ci to tylko chwilę.

Trackback from your site.

Być może spodobają ci się również