Nocna owsianka – smak tego lata

Lato na tyle już się u nas zadomowiło, że można pozastanawiać się wspólnie nad jego kwintesencją. To jest: smakiem.

Gdybym mieszkała nad szumiącym Bałtykiem, wskazałabym gofry z girlandami białej, ubitej śmietany i obłędnie słodkiej frużeliny. Dodałabym też splątane wilgotnym wiatrem włosy i skórę w kolorze czekolady, a smaku soli, ale nie da się tego podciągnąć pod kategorię jedzenia, więc nie dodam.

Gdybym była mieszkanką stolicy, obstawiałabym kokosowy pudding z nasion szałwii hiszpańskiej, posypany specjalnie wyselekcjonowanymi biojagodami. To smak śniadania. Potem, bliżej obiadu, kierowałabym się ku burgerom z zielonego groszku, bo są bardzo zdrowe. A jak nie są i nawet nie smakują, to cóż, z modą bym się nie kłóciła.

Gdybym wreszcie była rodowitą Ślązaczką, jestem pewna, że za kwintesencję lata wzięłabym kopę pszczyńską i szpajzę cytrynową. Biszkopt z alkoholizowaną masą i deser jajeczny znaczy się.

Ale nie jestem. Krążę ciągle gdzieś między trzema województwami, a za swój smak lata uważam zimną owsiankę z malinami prosto z ogrodu.

I zastanawiałam się chwilę, czy taka owsianka będzie wystarczająco slow na nasze czwartki, no ale jak nie, skoro czeka się na nią całą noc?!

 

NOCNA OWSIANKA
z miodem i malinami

 

Potrzebujesz:

 pół szklanki płatków owsianych,
 trzy czwarte szklanki mleka,
 łyżkę miodu,
 mały jogurt grecki,
  garść ulubionych owoców, np. malin.

 

owsianka

 

1. Płatki zalej mlekiem w słoiczku lub misce, wymieszaj, nakryj i włóż do lodówki na kilka godzin. Najlepiej całą noc.


2. Rano dodaj miód, jogurt, owoce i ciesz się chłodnym śniadaniem w upalny poranek.

 

owsianka 2

owsianka 3owsianka 5

owsianka 4

A jaki jest twój smak lata?

Podobał ci się ten wpis? Pokaż go światu. Dzięki poniższym przyciskom zajmie ci to tylko chwilę.

Podobne wpisy