Wolałbym, żeby zamiast tych brzoskwiń były w nim mandarynki, bo ja mandarynki bardzo lubię, a brzoskwiń to chyba nigdy nie jadłem, ale ciasto dobre – ocenił mój siedmioletni sąsiad.
Sernik. Czy znajdzie się ktoś, kto sernika nie lubi? Nie sądzę. Może ktoś woleć z mandarynkami, ale żeby nie przepadać? Nie ma opcji. Za to na pewno znajdą się osoby, które owszem, lubią, ale nigdy same nie próbowały go upiec. Do piątku też należałam do tych nieumiejętnych, a że chciałam upiec coś na święta, to podkradłam babci przepis i jest! Mój pierwszy serniczek, który nie do końca wygląda tak, jakbym chciała, ale smakuje wybornie! Na Instagramie dostałam kilka pytań o przepis, dlatego dzielę się tu na blogu.
Sernik z brzoskwiniami
Składniki:
MASA SEROWA:
- 1 kg sera (ja wybrałam trzykrotnie mielony w kostce)
- pół kostki masła
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
CIASTO:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- kostka margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek (białka przydadzą się do zrobienia piany)
- 3 łyżki cukru
- opcjonalnie kilka kropel zapachu cytrynowego
+ duża puszka brzoskwiń i szklanka cukru pudru
Przygotowanie: